Decemberi tennivalók a kertben...

205 Amíg nem esik le az első hó, szélcsendes időben gereblyézzük le a gyepről, a kerti utakról és a növényekkel beültetett felületekről az odahullott faleveleket.

Ezt a munkát rendszeresen kell végeznünk, nehogy a gyep kisárguljon. Az összegyüjtött lombot komposztálással hasznosíthatjuk. Ha tiszta az összegyüjtött lombmennyiség, közvetlenül is hasznosíthatjuk védő és takaró rétegnek kényesebb évelők köré. Úgy kell halmoznunk a növények fölé, hogy a védendő növény közepe  -  amennyiben csupán a gyökérzet kíván védelmet  -  szabadon maradjon. Célszerű  rögzítésként néhány faágat a lombra helyezni.

Fagymentes időben vágjuk le a megállapodott fákról és bokrokról az elhalt, sérült és beteg ágakat. Metsszük vissza azokat a lombhullató fákat és bokrokat, amelyeknek az ágai ráhajlanak az évelőkkel beültetett ágyásokra. A fiatal tűlevelűek ágait kössük össze vászonszalaggal vagy zsineggel, hogy a hó ne törje le őket. Ha a talaj nem fagyott, konténeres növényeket még mindig ültethetünk.

Fontos!

Fagyos, havas, különösen  csapadékos időben lehetőleg minél kevesebbet járjunk a füvön, mert az megsérülhet. Ha ez elkerülhetetlen, akkor ne mindig ugyanazon az  útvonalon közlekedjünk. A rendszeres átjárás  összetömöríti a nedves gyep talaját, ami akadályozhatja a víz áteresztését.

(: Czékus Jób kertészember :)